T

Fix rovarháló

A legegyszerűbb rovar védelmi megoldás a fix keretes szúnyogháló, mely télen könnyen levehető, tavasszal egyszerűen felszerelhető. Alkalmazása: legfőképpen kis felületeknél alkalmazandó maximum 120 x 150 cm-ig, de nagyobb felületre is legyártható erősített alumínium profilból. Amennyiben nincs rá szükség, percek alatt eltávolítható. A háló anyagát tekintve időjárásnak ellenálló, sűrű szövésű, szürke színű, műanyag bevonatú, tűzálló, optikai szempontból láthatatlan, üvegszálas anyagból készül. Az alumínium keretes alapáron fehér rendelhető, illetve egyedi színre, a RAL színskála szinte bármelyik színére színterezhető.

Rolós szúnyogháló

A könnyen kezelhető és kis helyigényű, mozgatható változat előnye, hogy használata után egy mozdulattal eltüntethető. A háló anyagát tekintve időjárásnak ellenálló, sűrű szövésű, szürke színű, műanyag bevonatú, tűzálló, optikai szempontból láthatatlan, üvegszálas anyagból készül.

A tok és a keretprofil 45 x 45mm-es extrudált alumíniumból készül A lefutó sínben szőrkefe fut végig, így 100%-os védelmet nyújt a rovarok ellen, a hálót rugóerő húzza a kisméretű kazettába, ha a háló nincs leengedve ki lehet hajolni az ablakon. Maximális méret: 160 x 180 cm. Ha az ablakra redőnyt is akarunk szerelni akkor a kombinált szúnyoghálós redőnytokot célszerű választani, mivel lényegesen olcsóbb és esztétikusabb attól mintha külön szerelnénk fel.

Létezik oldalra húzható (vízszintes mozgatású) változat is amelyet főképp erkélyajtókra és bejárati ajtóra ajánlunk.

Szúnyogháló típusok: melyiket válasszam?

Szúnyogháló típusok: melyiket válasszam?

Alumínium és műanyag, rolós és fix, színes és fehér… Még régen a szúnyogháló általában egy nem túl gusztusos, zöld műanyag hálót jelentett, ma már se szeri, se száma a szúnyogháló típusoknak. Mutatunk néhány tippet, amelynek a segítségével eligazodhatunk a választás során.

Szúnyogháló típusok: műanyag vagy alumínium keretes?

Ha szúnyoghálót álasztottunk sokáig a legfontosabb kérdés az volt, hogy vajon műanyag vagy alumínium hálót feszíttetünk-e az ablakra. Régen ez a kérdés sokat számított: a műanyag szúnyoghálókat ugyanis nem tudták korszerű UV védelemmel ellátni, a dekoratív anyag egy idő után eltöredezett.
Ma már a műanyag hálók is tökéletesen időtállóak, ráadásul esztétikusak is. A kérdés inkább az, alumínium vagy műanyag keretes legyen-e a szerkezet. A műanyag keretes szúnyoghálók szinte minden ablaktípushoz illenek. A műanyag keret tömege kicsi, így utólagos beépítés esetén sem okoz extra terhelést.

Az alumínium keretes szúnyoghálókat főleg ott alkalmazhatjuk hatékonyan, ahol a szúnyogháló nagy terhelésnek van kitéve a szél, az eső, esetleg az utcafronti elhelyezkedés miatt. Az alumínium keretes szúnyogháló jó választás akkor is, ha nem csak a legyek, de az illetéktelen behatolók ellen is szeretnénk egy kis plusz védelmet. Egy ilyen szúnyoghálót nehezebb benyomni vagy kimozdítani a helyéről.

Inkább rolós, mint keretes?

Ha keretes szúnyoghálót választunk, műanyag vagy alumínium “ablakot” kapunk, amelyet a meglévő ablakszerkezetbe illeszthetünk. Ilyenkor a szúnyogháló fix, és általában egész évben az ablakon marad. Földszinti, utcafronti ablakokra ez a megoldás különösen praktikus. Nem csak a rovarok behatolását akadályozza meg, de akár a tolvajok ellen is védelmet nyújt. A szúnyoghálós ablakon át sokkal kisebb eséllyel lehet nyáron benyúlni a párkány környékén hagyott értékekért, vagy hangtalanul behatolni az éjszaka folyamán.

A rolós szúnyogháló a kisebb lakásokban előszeretettel alkalmazott megoldás. Ilyenkor a szúnyoghálót használaton kívül felengedhetjük. A rolós szúnyogháló nem akadályozza az ablak használatát, ha szükség van rá, ugyanúgy kinézhetünk, vagy kitehetjük a párkányra a növényeinket, mintha egyáltalán nem lenne szúnyogháló az ablakon.

Az ajtó is kaphat szúnyoghálót!

A szúnyoghálós ajtónak nyitható, toló és oldalra rolós változata is kapható. Ezekből főleg a rendelkezésre álló hely függvényében érdemes a megfelelőt kiválasztani. Létezik olyan megoldás is, ahol az ajtó alsó része háló helyett átlátszó polikarbonát lapot kap - ez gyerekek, háziállatok közelében is biztonságos és tartós megoldás.

A rolós szúnyoghálós ajtókat főleg panelházak, társasházi lakások teraszaira szoktuk javasolni. Használaton kívül a háló egy tokba tekeredik, így nyitáskor vagy használaton kívül sem foglal sok helyet. A tolóajtók is népszerű megoldást jelentenek a szűk helyekre - a francia erkélyen vagy apró kilépőn más megoldás el sem férne. A nyíló ajtók ott hasznosak, ahol az ajtót gyakran nyitják-csukják. A szúnyoghálós ajtóknak ez a legelterjedtebb típusa.

A telek egyre enyhébbek, a rovarok ezért gyakran áttelelnek, és egészen kora tavasztól késő őszig “dolgoznak” a ház körül, a szúnyogháló így egyre fontosabb megoldás. A megfelelő típus kiválasztásával kényelmesen és természetes módon védekezhetünk a rovarok ellen. Ha ablakfelújításon gondolkozunk, a szúnyogháló cseréjét is érdemes megfontolni.